Dol op salted caramel? Dan moét je echt deze cupcakes maken! Deze vegan cupcakes hebben een zijdezachte vanille botercrème met een topping van zoet-zoute miso-karamel. Om je vingers bij af te likken! Leuk idee voor de paasbrunch. Meer zien? Abonneer je hier: www.youtube.com/allerhande.
———-
MISO-KARAMEL-CUPCAKES
GEBAK – 12 PORTIES – 25 MIN. – +20 MIN. OVENTIJD – +15 MIN. WACHTTIJD
300 g kristalsuiker
200 g plantaardige margarine (AH Terra)
1 el misopasta
75 ml soja plantaardig alternatief voor room (AH Terra)
300 g zelfrijzend bakmeel
5 g baksoda
200 ml amandelmelk ongezoet (AH Terra)
100 ml zonnebloemolie
1 el biologische appelciderazijn
1½ el vanillearoma
75 g poedersuiker
12 papieren vormpjes, 12 muffinvormpjes (ingevet), satéprikker, spuitzak met kartelrandje
1 Verdeel 100 g suiker in 1 laag in een steelpan met dikke bodem. Voeg 1 el water toe en breng op laag vuur aan de kook, laat in
ca. 6 min. karamelliseren tot een diepe, goudbruine kleur.
2 Haal de pan van het vuur en roer er met een houten lepel 25 g margarine en de misopasta door. (Kijk uit voor hete spetters!)Voeg vervolgens in delen de sojaroom toe en roer met een houten lepel tot een gladde karamel, laat 10 min. afkoelen.
3 Verwarm de oven voor op 175 °C en verdeel de papieren vormpjes over de muffinvormpjes. Meng in een grote kom het zelfrijzend bakmeel, de baksoda en de rest van de suiker. Meng met een garde de amandeldrink, olie, azijn en 1 el vanillearoma erdoor. Meng tot een egaal en dik beslag.
4 Meng de helft van de miso-karamel door het beslag en verdeel over de vormpjes.
5 Bak in het midden van de oven in ca. 20 min. goudgeel en gaar. Controleer of de cakejes gaar zijn door met de satéprikker in het midden van 1 cupcake te prikken. Komt deze er schoon uit, dan zijn de cakejes gaar. Laat minimaal 15 min. afkoelen in de vorm.
6 Maak ondertussen de botercrème: klop de rest van de margarine met de rest van het vanillearoma. Voeg de poedersuiker in delen toe en klop in 4-5 min. luchtig en schep in de spuitzak.
7 Verdeel de botercrème in dikke cirkels over de cupcakes en laat in het midden een opening, giet daar de miso-karamel in.
———-
#Allerhande #Allerhanderecepten #Allerhandeshorts