Appeltaart met spijs – Samen koken met Allerhande

Appeltaart: een heuse Hollandse klassieker! Dit bakrecept voor appeltaart is er niet zomaar één. Je maakt deze taart met lekker zoete Elstar appels en abrikozenjam. Maar de échte smaakmaker? Dat is de amandelspijs. Bake it ‘til you make it!

Samen koken met onze culinair redacteuren doe je vanaf nu gewoon thuis. Check elke dinsdag ons YouTube-kanaal voor een nieuwe video. Kook je gezellig mee?

INGREDIËNTEN
150 g tarwebloem

75 g fijne kristalsuiker
1 mespunt zout
50 g ongezouten roomboter (koud)
3 middelgrote eieren
1 kg blindbakvulling
4 el abrikozenjam
1 citroen
300 g amandelspijs
1 kg Elstar appel
1 tl gemalen kaneel

KEUKENSPULLEN
vershoudfolie
deegroller
springvorm (∅ 24 cm)

bakpapier

Deeg maken
Meng de bloem, suiker en het zout. Snijd de boter klein, voeg toe en vorm een kruimelig mengsel. Voeg ⅓ van de eieren toe en kneed tot een soepel deeg. Wikkel in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 °C. Rol het deeg met de deegroller uit op een met bloem bestoven werkvlak. Bekleed hiermee de bodem en randen van de springvorm tot halverwege en prik gaatjes in de bodem.

Taartbodem maken

Leg bakpapier op het deeg en vul met de blindbakvulling (bijv. witte bonen). Bak in ca. 15 min. in het midden van de oven bijna gaar. Neem uit de oven, verwijder de vulling en het bakpapier en zet nog 5 min. terug in de oven. Haal eruit en laat de bodem helemaal afkoelen. Bestrijk vervolgens met ¼ van de jam.

Appels schillen
Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Klop de rest van de eieren luchtig. Roer met een vork het rasp en amandelspijs erdoor. Schil de appels, snijd in vieren en verwijder het klokhuis. Besprenkel met het citroensap.

Appeltaart maken

Verdeel de spijs over de taartbodem, leg de appel erop en bestrooi met de kaneel. Bak de taart ca. 30 min. in het midden van de oven. Bestrijk met de rest van de jam en laat afkoelen.

TIP: Lekker met crème fraîche.

TIP: Je kunt de taart 1-2 dagen van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast.

Bekijk het volledige recept voor deze appeltaart met spijs op: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R810608/appeltaart-met-spijs

Like, follow & share Allerhande:
Facebook: https://www.facebook.com/allerhande
Instagram: https://instagram.com/allerhande
Pinterest: https://www.pinterest.com/allerhande
Youtube: https://www.youtube.com/allerhande

1 gedachte over “Appeltaart met spijs – Samen koken met Allerhande”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.